Тести як засіб контролю знань: плюси та мінуси

Зовнішнє незалежне оцінювання як відносно новий спосіб проведення державної підсумкової атестації зібрав навколо себе як прибічників, так и противників. Масові дискусії, які ведуться в суспільстві, мають проставити всі крапки над «і» та дати об’єктивну оцінку тестам як засобу контролю знань.

Серед позитивних сторін впровадження тестування в першу чергу висуваються твердження про подолання хабарництва та корупції під час вступу до вищих навчальних закладів. Ще одним плюсом ЗНО спеціалісти освіти називають надання об’єктивної оцінки знань випускників, адже лише тести як засіб контролю знань можуть розкрити повну картину засвоєння матеріалу кожним учнем окремо. Також вважається, що така методика сприяє підвищенню престижу ВУЗів. Можливість спостереження для широкої громадськості за процесом вступної кампанії також відноситься до позитивних моментів.

Разом із перевагами, науковці називають й ряд недоліків, які навіть дуже часто суперечать першим. Так, деякі освітяни вважають, що тести як засіб контролю знань зовсім не гарантують надання об’єктивної оцінки знань учнів, а за кілька років не мінімізують, а навпаки – сприятимуть розвиткові корупції на рівні вищої школи в країні.

Поделись с друзьями:
Твитнуть